Skab et bedre selvværd med NLP

I de sidste mange år er der blevet talt og skrevet en masse om hvor vigtigt det er at have et højt selvværd. Og det er det selvfølgeligt fordi vores selvværd er X-faktoren i alle vores projekter.

Det betyder i praksis at hvis du stræber efter at opnå større mål end du føler, du er værd, kommer du ikke bare til at arbejde for målets praktiske realisering. Du kommer også til at opleve, at noget indeni holder dig tilbage.

I NLP kan vi godt lide at tale om livets temaer som processer (verber), snarere end som ting (navneord). Det bringer fleksibilitet tilbage til temaerne og giver frihed til at gøre noget andet. Vi kalder det at ‘genoprette processen’.

Dette er logisk fordi i virkeligheden er alting i proces. Selv et hus er, over tid, en proces. Det bygges op, sætter sig, nedbrydes, vedligeholdes og ender måske med at synke sammen. Det samme gælder din virksomhed, din krop, dit ægteskab og dit selvværd etc.

“The trick is in what one emphasizes. We either make ourselves miserable, or we make ourselves happy. The amount of work is the same.” (Carlos Castaneda)

Så hvordan er selvværd en proces?

Lad os nu genoprette processen bag begrebet ‘selvværd’. Som navneord er processen stivnet til noget du enten har eller ikke har (eller har lidt eller meget af). Det fortæller os ikke noget om hvad vi gør ved det. I NLP genopretter vi den oprindelige proces ved at stille spørgsmål som: “Hvordan værdsætter du dig selv nu?”, “hvordan værdsætter du ikke dig selv nu?” og “hvad kan du gøre for at værdsætte dig selv mere?”

Når vi spørger på denne måde opdager vi at processen om ikke at værdsætte sig selv, typisk er en indre proces om at evaluere sig selv negativt, ved fx at vedligeholde et løbende fokus på egne fejl og mangler. For at værdsætte dig selv mere skal denne proces vendes om, så du i stedet evaluerer dig på alt det du gør godt. Her er det allervigtigste spørgsmål, du kan stille dig selv:

Hvilke tre ‘ting’ har jeg gjort godt indenfor de seneste 24 timer?

Jeg har mange gange, når jeg har stillet det spørgsmål til både børn og voksne, oplevet at de havde mere end svært ved at finde bare én ting. Min kommentar har altid været: “Slap af. Du er for hård ved dig selv. Sænk barren for hvornår, du synes, du gør tingene godt”. Heldigvis bliver det nemmere med øvelse. Og det, du øver på denne måde, er processen om at værdsætte dig selv = dit selvværd.

Du har øvet og mestret et lavt selvværd. Nu er det på tide at øve og mestre et højt selvværd. Indsatsen er nøjagtig den samme. Jeg foreslår derfor at du stiller dig selv spørgsmålet “Hvilke tre ‘ting’ har jeg gjort godt indenfor de seneste 24 timer?” mindst én gang i døgnet, indtil du mestrer processen om at værdsætte dig selv*. Og når du gør dét, så lær dine børn at stille sig selv spørgsmålet (men ikke før). Og dine medarbejdere. Og dine…

“Think like a queen. A queen is not afraid to fail. Failure is another stepping stone to greatness.” (Oprah Winfrey)

* Du ved du mestrer processen når du altid hurtigt kan finde tre ting. På det tidspunkt vil du opdage at det meste i livet er blevet meget lettere.

OBS: Har du lyst til at dele dette indlæg på din Facebook så brug kommentarfeltet længere nede. Har du lyst til at dele det på LinkedIn, så klik på LinkedIn knappen øverst til højre i indlægget.


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.