Metaprogrammer, LAB-profile og NLP

Tænk hvis der fandtes et værktøj, der på én gang kunne bruges til at forudsige menneskers adfærd i bestemte sammenhænge, ansætte de rigtige mennesker til de rigtige stillinger og generelt at matche folk på de allerdybeste niveauer?

Det gør der faktisk! I NLP kalder vi dette værktøj for Metaprogrammer eller LAB-profile. Metaprogrammer er de første og mest grundlæggende neurologiske filtre i den kognitive del af nervesystemet.

En persons Metaprogrammer afdækkes gennem en række enkle spørgsmål, hvor man ikke bare lytter til det verbale svar, men også lægger mærke til det nonverbale svar. Spørgsmålene kan let flettes ind i normal konversation og giver, da de er svære at gennemskue, meget ærlige (ubevidste) svar.

“But in the long run, staying true to your temperament is key to finding work you love and work that matters.”

Metaprogrammer er oprindelig opdaget og kategoriseret af Lesley Cameron-Bandler, Richard Bandler og Rodger Bailey. Men hvor Lesley og Richard med det samme gjorde det til en del af NLP, så arbejdede Rodger Bailey videre og skabte det, han kaldte LAB-profile (Language & Behavior Profile). Generelt er LAB-profile mere gennemarbejdet og praktisk anvendeligt end de klassiske Metaprogrammer.

Forestil dig at du med ét spørgsmål kan afgøre et menneskes Motivationsniveau. Det fortæller dig om han er mest proaktiv (initiativrig og hurtig på aftrækkeren), eller er mest refleksiv (analyserende og gerne afventer andres initiativ).

Eller at du med ét spørgsmål kan afgøre et menneskes Motivationsretning. Det fortæller dig hvordan du bedst motiverer hende; om vi skal tale om mål og om at opnå noget (hen imod) eller om vi skal tale om at løse problemer og forebygge noget (væk fra).

Eller endda at du med ét spørgsmål kan afgøre et menneskes Stressresponse. Det fortæller dig om han vil kunne fungere i en position med højt stressniveau (fx ambulanceredder eller telefonsupporter i afdelingen for klager), eller om han vil kunne bruge sine ressourcer bedre et andet sted.

Der er to vigtige ‘regler’ i arbejdet med Metaprogrammer: De fungerer i et kontinuum og de er kontekstbestemte. Det betyder at vi ikke er enten det ene eller det andet (men et sted imellem). Det betyder også at Metaprogrammer er meget præcise i den kontekst, de er uddraget i (men ikke kan bruges til en generel kategorisering af mennesker).

Her får du en liste over de 14 kategorier i LAB-Profile. De første seks handler om hvordan mennesker tænder og fastholder deres motivation. De følgende otte handler om hvordan mennesker håndterer informationer, hvilke typer opgaver og miljø, de vil være mest produktive i, samt hvordan de bliver overbevist om noget.

For de fleste kategorier er der ét bestemt spørgsmål, du kan stille for at afdække hvor den anden ligger (nogle spørgsmål giver svar i flere kategorier), og for de resterende er det den andens nonverbale adfærd, der giver dig svaret.

“A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer.” (Bruce Lee)

Motivationstræk:

 1. Motivationsniveau (proaktiv – refleksiv)
 2. Kriterier for succes (værdier)
 3. Motivationsretning (hen imod – væk fra)
 4. Motivationskilde (intern – ekstern)
 5. Motivationsårsag (mulighed – procedure)
 6. Beslutningsfaktor (lighed – forskellighed)

Arbejdstræk:

 1. Chunkstørrelse (specifik – generel)
 2. Opmærksomhed (selv – andre)
 3. Stressrespons (føle – valg – tænke)
 4. Arbejdsstil (uafhængig – teamplayer – leder)
 5. Organisation (ting – mennesker)
 6. Regler (mine – andres)
 7. Overbevisning (se – høre – læse – gøre)
 8. Overbevisningsmåde (antal – periode – automatisk)

Hvis du kunne tænke dig at lære at arbejde med Metaprogrammer, skal du tage en NLP Master. Her får du, allerede i første modul, hele 20 siders dyb inspiration, både med baggrundsviden, de konkrete spørgsmål og en masse specifikke ideer til hvordan du efterfølgende kan bruge din viden i praksis.

OBS: Har du lyst til at dele dette indlæg på din Facebook så brug kommentarfeltet længere nede. Har du lyst til at dele det på LinkedIn, så klik på LinkedIn knappen øverst til højre i indlægget.


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.