Historien om NLP

Historien om NLP kan, afhængig af hvem der fortæller den, variere en del. På den måde lever den ganske godt op til en af de vigtigste NLP-forudsætningen ‘kortet er ikke territoriet’.

bandler_grinderHer er min version af historien: I starten af halvfjerdserne gik den unge Richard Bandler, og den lidt ældre John Grinder, sammen om at finde en slags universel forandringsmodel. Bandler var på det tidspunkt psykologistuderende mens Grinder var professor i lingvistik, begge på University of California.

Først studerede de Fritz Perls som på det tidspunkt var stor med sin gestaltterapi. Senere studerede de Virginia Satir som om nogen var familieterapiens ‘moder’. Både Perls og Satir var ekstremt kompetente i deres arbejde med mennesker. Herefter mente Bandler og Grinder at have fundet den endelige forandringsmodel (se ‘Structure of Magic 1 og 2’).

Endeligt studerede de en psykiater og hypnotisør ved navn Milton Erickson. Først syntes Bandler og Grinder at Erickson var enormt kedelig (grundet hypnosen faldt de ofte i søvn når de lyttede til ham). Men efterhånden opdagede de at han måske i virkeligheden var den vigtigste brik i puslespillet. Erickson havde nemlig udviklet sin helt egen model for forandring – og den var særdeles effektiv.

Undervejs har Bandler og Grinder selvfølgelig studeret et hav af andre spændende mennesker og filosofier inkl. den generelle semantik, men Perls, Satir og Erickson er dem som altid bliver nævnt som de primære inspirationskilder. I dag er NLP mest kendt for:

  • Terapeutiske teknikker der på kort tid kan udrette mirakler
  • Effektiv strategisk kommunikation der styrker relationer
  • Kortlægning og undervisning af excelent adfærd
  • Multisensorisk accelereret indlæring

‘NLP er en attitude og en metode som efterlader et spor af teknikker…’ (Richard Bandler)

‘NLP er studiet af excellence…’ (John Grinder)

Både Bandler og Grinder har fortsat deres studier af den menneskelige psyke, og har på hver sin måde bygget videre på opdagelserne fra halvfjerdserne og firserne. Desværre blev de på et tidspunkt uenige om hvad vej de skulle gå med NLP’en, og har derfor i dag ikke længere nogen form for samarbejde. De er, som de selv siger, ‘enige om at være uenige’.

I dag er NLP ‘public domaine’ og alle kan principielt bidrage til den. Derfor er NLP i stadig vækst og både form og indhold kan derfor variere meget, afhængig af hvor du lærer det. De overordnede standarder søges beskyttet af både globale og nationale NLP-foreninger.

Kommentér og del gerne dette indlæg ved at bruge kommentarfeltet nederst (Facebook) eller ved at bruge knapperne øverst (Facebook, Google+, Twitter og LinkedIn).


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.