8 nøgler til effektiv indlæring med NLP

I NLP søger vi at modellere alle tænkelige former for excellente processer, herunder de strategier som gode indlærerer bruger til at optimere deres indlæring med…

nlplaeringI dag er der fuld evidens for at hævde at vores indlæringsevne ikke er bestemt af gener eller andet relativt statisk, men derimod af hvordan vi har det og måden vi møder og bearbejder det, vi ønsker at lære. I praksis handler det om mindset, egentilstand og strategier m.m.

“Når stressen går op går intelligensen ned!”

1. Begynd med en positiv tilstand
Al forskning viser entydigt at stress hæmmer både koncentration, evnen til at lagre informationer og alle kendte former for intelligens. Derfor er din evne til at skabe en afslappet optimistisk tilstand (og fastholde den hele vejen gennem forløbet) vigtig for din evne til at lære.

2. Det åbne læringsmindset
Hvis din højeste værdi er ‘at vide’ er det svært at acceptere tilstanden ‘ikke at vide’. Men hvis du i stedet sætter nysgerrighed, undren og lysten til at lære højst, vil du altid (uden behov for hensyn til et hæmmende image om at skulle være ‘den vidende’) være naturligt draget mod nye læringer.

3. Opdel pensum i passende bidder
Opdel altid en opgave i passende bidder, som hver for sig er både inspirerende og overskuelige, så du kan prioritere dem og tage dem i relevant rækkefølge (ikke nødvendigvis liniær). Evnen til at gøre dette på en logisk måde er direkte relateret til begrebet intelligens, og trænes flittigt på NLP-uddannelsen.

4. Lav passende sammenligninger
Når du evaluerer dine resultater så lad være med at sammenligne dem eller dig selv med et ideal eller en ekspert. Sammenlign med dine egne præstationer i fortiden så du kan anerkende dine fremskridt. Det hjælper dig til at fastholde en afslappet optimistisk tilstand gennem forløbet.

5. Opstil passende succeskriterier
Definer fra starten af hvad dit ønskede resultat er, og sæt dine succeskriterier derefter så du undgår faren ved at afslutte for tidligt eller aldrig at afslutte. Spørgsmålet er hvornår du har lært nok for nu? Eller hvornår du har lært nok til at realisere dit ønskede resultat? Væn dig af med perfektionisme!

6. Gå videre og vend tilbage
Lad være med at blive hængende i noget der ikke fungerer for dig lige nu. Accepter at svaret på dine spørgsmål vil komme til dig senere. Måske længere henne i pensum, måske et andet sted. Lad være med at blive fanget i ikke-konstruktive tilstande, der stresser din intelligens ned.

7. Lær at kunne nyde ‘ikke at have forstået’
Undgå at gå i fælden om absolut at skulle have total klarhed. Tænk på at når alt er forstået afsluttes læring! Det er nemlig tilstanden af ikke at have forstået, der gør os nysgerrige. Husk også på at alle vigtige beslutninger bliver taget på grundlag af utilstrækkelige informationer.

8. Future Pace dine læringer til der hvor den skal bruges
Hver gang du har nået en ny milesten i et konkret pensum, så se dig selv bruge den viden i mindst tre forskellige situationer i fremtiden. På den måde forankrer du den viden i situationer hvor den er relevant. Når du så en dag går ind i de situationer, vil den relevante viden automatisk komme til dig.

Hvad tænker du om hvad der skal til? Hvor er du selv stærkest? Skriv gerne en kommentar…


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.