Fra mistænksomhed til tillid med NLP

I NLP og Coaching arbejder vi målrettet med relationer mellem mennesker, fordi alt står og falder med dem. Derfor er evnen til at opbygge tillid mellem mennesker altafgørende.

Hvis du er leder har du brug for at kunne skabe tillid (eller endog loyalitet) blandt dine medarbejdere, for at kunne lede dem. Hvis du er jobsøgende har du brug for at kunne skabe tillid til, at du kan bestride jobbet (dit CV kan højst give dig troværdighed).

Og hvis du er selvstændig har du brug for at kunne skabe tillid til, at du kan levere den ydelse, du lover dine potentielle kunder. Men hvis du så alligevel ikke gør det, ryger relationen helt ned til mistænksomhed (hvorfra det nu er meget svært at komme op fra).

Alt dette gælder selvfølgelig også i familien. Hvis din partner og jeres børn ikke har tillid til at du står ved dit ord og holder dine aftaler, vil selv de mindste krav til dem blive mødt med mistænksomhed og modstand.

“Trust is the glue of life. It’s the most essential ingredient in effective communication. It’s the foundational principle that holds all relationships.” (Stephen R. Covey)

Her er 6 relationsniveauer, du kan tænke over. Læg mærke til at alt det sjove og gode mellem mennesker starter ved tillid.

6. Afhængighed

Afhængighed er en relation vi ikke ønsker at være foruden. Mange opfatter ‘afhængighed’ som noget negativt, men prøv engang at vende den om. Du har en dygtig chef eller kollega som du ikke har lyst til at være foruden. Eller din bedste ven som du ikke har lyst til at være foruden. Eller din kærlighedspartner… Eller dine børn…

5. Loyalitet

Loyalitet vidner om en stærk relation der giver stor værdi. Målet for alle firmaer er at have loyale kunder. Mennesker der handler hos dig igen og igen og igen. Dette kræver at du aldrig svigter dit ord overfor dem. Og hvis det alligevel sker, at du tager det fulde ansvar (ingen given sorteper videre, ingen bortforklaring, bare din uforbeholdne undskyldning). Loyalitet er tillid gennem længere tid, og det er der hvor dine kunder begynder at anbefale dig til andre.

4. Tillid

Tillid er troen på at denne relation vil gavne. Tillid er typisk noget du gør dig fortjent til. På dette niveau er overholdelse af aftaler om tid, penge og service supervigtigt. En enkelt brudt aftale kan sætte tilliden overstyr. Tillid handler om dig og ikke dit produkt, men det er tillid der gør at folk vil handle med dig. Tillid er et produkt af at mennesker stoler på, at du fortæller sandheden – både det gode og det dårlige.

3. Troværdighed

Troværdighed er håbet om at denne relation vil gavne. Troværdighed er resultatet af vores fremtoning og vores referencer. På sociale medier er det vores profil og historik i form af CV, opslag og kommentarer. I det virkelige liv er det vores tøj, vores hygiejne, vores kropssprog, måden vi formulerer os og om der er overenstemmelse mellem det vi siger og det vi gør m.m. Det er troværdighed der gør at folk vil overveje dig.

2. Mistænksomhed

Mistænksomhed er formodningen om at en relation kan skade. Forestil dig at en fremmed henvender sig til dig på gaden. Til at starte med er du mistænksom fordi du ikke ved hvad hans intention er. Eller én du ikke kender henvender sig til dig på sociale medier. Du er lidt mistænksom indtil du kender den andens intention. Det er her, de fleste af vores relationer starter fordi vi, fra naturens side, er programmeret til at være på vagt og passe på os selv.

1. Frygt

Frygt er troen på at relationen vil skade. På dette niveau har den anden person enten signaleret en ond intention, eller måske allerede udøvet den. Det kan være sladder, nedgørende bemærkninger, aggressivt toneleje, chikane eller måske endda vold. Og nej, man kan ikke lede ved hjælp af frygt, fordi mennesker tager afstand til dem, de frygter.

Opgaven i denne sammenhæng er at gå fra mistænksomhed til troværdighed, fra troværdighed til tillid og fra tillid til loyalitet, samtidig med at vi hele tiden arbejder på ikke at gøre noget, der kan skade den tillid vi opbygger. Fundamentet i denne proces er personlig integritet…

OBS: Har du lyst til at dele dette indlæg på din Facebook så brug kommentarfeltet længere nede. Har du lyst til at dele det på LinkedIn, så klik på LinkedIn knappen øverst i indlægget.


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.