Sådan øger du din intelligens med NLP

Vidste du at den gennemsnitlige intelligenskvotient i verden har været faldende siden 1950erne? Gennemsnittet som i 1950 lå på knap 92 point, ligger i dag på ca. 88 point og vil – hvis udviklingen fortsætter – i år 2100 være faldet til ca. 84 point.

Nogle forskere mener at den moderne industrielt fremstillede ‘kost’ spiller en rolle i dette, mens andre mener det skyldes de mange distraktioner, det moderne menneske accepterer i sit liv. Heldigvis er der meget vi kan gøre for at mindske denne degradering af intelligens, og faktisk også en del vi kan gøre for ligefrem at øge vores intelligens.

De tre største intelligenstyve i dagligdagen er stress, dårlig søvn og for mange distraktioner. Når du stresser går lyset ud i de områder af hjernen hvor du tænker rationelt. Dette kan koste helt op til 15 point. Hvis du sover dårlig eller måske slet ikke sover en hel nat, mister du op til 14 point. Og hvis du bliver distraheret mens du tager en intelligenstest, scorer du i gennemsnit 10 point lavere. 10-15 point er så meget at dine nærmeste ville lægge mærke til det allerede inden morgenmaden…

De første intelligenstest blev, helt tilbage i starten af det 19. århundrede, udviklet af Alfred Binet og Theodore Simon. Formålet var at spotte de børn i det nyoprettede franske skolesystem, der havde brug for særlig støtte for at kunne gennemføre en uddannelse. I starten havde man især fokus på koncentration og hukommelse. Binet og Theodore lagde allerede dengang vægt på testens svagheder. De mente ikke at intelligens var en statisk faktor der kunne beskrives i ét enkelt tal.

Hvis du har lyst til at få mere hjernepower skal du bestemt ikke spare på brugen af din hjernen! Der er masser af forskning der viser at hjernen fungerer efter samme princip som muskler (use it or loose it). Fakta er at jo mere du bruger din hjerne, jo bedre bliver den til det du bruger den til. Du kan fx. træne roen i hjernen med meditation og mindfulness. Det mindsker de faktorer der stjæler din intelligens (stress, dårlig søvn og distraktioner). Men du kan også træne hjernen med krævende mentale aktiviteter som krydsord, soduko og visualisering.

“Comprehension, inventiveness, direction, and criticism: intelligence is contained in these four words…” (Alfred Binet)

På NLP- og Coachuddannelsen laver vi ‘chunkeøvelser’ for at lære at bevæge os i logiske niveauer mellem det generelle og det konkrete. Vi øver os i chunke op til de generelle niveauer af koncepter for at finde mening og motivation, og vi øver os i at chunke ned til de konkrete niveauer, for at skabe logiske handlingsplaner der holder. Denne diciplin lægger sig tæt op ad hjernens allermest grundlæggende måde at fungere på, og har vist sig direkte at øge intelligensen. Deltagerne opfordres til at lave ‘chunkelege’ med deres børn for give budskabet videre.

Endeligt spiller din kost også en stor rolle i hvor godt din hjerne fungerer. Især er det vigtigt hvilke fedtstoffer du spiser. Hjernen består nemlig fortrinsvis af fedt, og den bedste af dem er de langkædede omega-3-fedtsyrer. Eksperterne i EU’s overordnede sundhedsstyrelse (efsa) fortæller os at ‘moderens indtag af omega-3 hjælper fostret og det ammende barn til at udvikle en normal hjerne og et normalt syn’. Andre forskere lægger vægt på at omega-3 øger robustheden overfor stress. Derfor skal du – hvis du har din hjerne kær – tage et stort dagligt tilskud af omega-3 (kontakt mig hvis du vil vide mere om det bedste hjernemad – hvad du skal lægge i kurven og hvad du skal lade ligge).

“It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer…” (Albert Einstein, IQ 200+)

Har ud lyst til at dele dette indlæg på din Facebook så brug kommentarfeltet længere nede. Har du lyst til at dele det på LinkedIn, så klik på LinkedIn knappen øverst til højre i indlægget.


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.