Loven om tiltrækning og NLP

I 2006 udgav Rhonda Byrne bogen og filmen Hemmeligheden om hvordan succesrige mennesker til alle tider har brugt Loven om tiltrækning til at realisere rigdom og berømmelse.

Både bogen og filmen handler om et universelt princip, som siger at vi skaber vores egen virkelighed, eller snarere tiltrækker den, ved at tænke på det vi ønsker skal ske. Jo mere vi tænker på det og jo stærkere følelser det skaber i os, jo stærkere tiltrækning. De fleste som har læst bogen eller set filmen har en holdning til principperne. Mange morer sig over ideen om at man skulle kunne skabe oplevelser udelukkende ved tankens kraft, andre mener at det har de altid gjort. Det fremgår dog ikke af bogen, at man ikke skal gøre noget. Det primære budskab er, at du skal fokusere på det, du gerne vil opnå.

“Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve.” (Napoleon Hill)

Hvis du kigger dig omkring der hvor du er lige nu. Så burde det være åbenlyst at alt hvad vi omgiver os med, som er menneskeskabt, har været en tanke før det blev en ting. Nogen har fået en idé, et glimt af indsigt, en tanke om du vil, og har holdt fast i ideen, indsigten, tanken, og derefter kultiveret den til eksistens gennem målrettet handling. Det er vel egentligt ikke særligt mystisk.

Faktisk er det sket ikke Rhonda Byrne der har ‘fundet på’ Loven om tiltrækning. Den er også beskrevet i Napoleon Hills fantastiske værk Think And Grow Rich. Bogen, der siden udgivelsen i 1937 har solgt over 100 millioner eksemplarer, beskriver bla. hvordan en af datidens rigeste, Andrew Carnegie, troede på et universelt princip ala Loven om tiltrækning.

Det samme gjorde Earl Nightingale som i 1950erne udgav noget så ualmindeligt som en LP kun med tale. LP’en hed The Strangest Secret og handlede om hvordan vores tanker skaber vores virkelighed. Earl Nightingale blev senere den en halvdel af Nightingale-Conant Corporation som siden har været en af verdens største inspirationskilder indenfor personlig udvikling.

“Your thoughts become things.” (Earl Nightingale)

Hvad siger videnskaben?

Udover den filosofiske forklaring i Hemmeligheden, kan Loven om tiltrækning også forklares på mange andre måder. Faktisk er den temmelig logisk! Her får du en mere videnskabelig forklaring på hvordan Loven om tiltrækning virker, samt nogle ideer til hvordan du kan bruge den til at nå dine mål.

Vores hjerne modtager hele tiden en kolossal mængde data fra vores sanser. Man har estimeret at hjernen, hvert sekund bearbejder mere end 400 millioner ‘bidder’ af information, hvoraf kun nogle få hundrede af dem bearbejdes bevidst. Fx har din hud over én million nerveceller, der hele tiden registrerer tryk, smerte, temperatur og lokation. Og du har to øjne med en ‘opløsning’ på omkring 300 megapixels, som når de er åbne også sender en enorm mængde data til hjernen. Din bevidsthed ville simpelthen blive overloadet hvis du hele tiden skulle være opmærksom på alt dette.

Heldigvis findes der i vores hjerne, er funktion der kaldes for det ‘Retikulære AktiveringsSystem’ (RAS). Dette system har flere funktioner, men overordnet set kan man sige, at det filtrerer data fra de fleste af vores sanser, og bestemmer hvad der lukkes ind i vores bevidsthed. RAS er døren mellem det ubevidste og det bevidste sind, hvad du er opmærksom på og hvad du ikke er opmærksom på.

“Concentrate your energies, your thoughts and your capital. The wise man puts all his eggs in one basket and watches the basket.” (Andrew Carnegie)

RAS styres primært af grundlæggende biologiske behov som overlevelse og forplantning, og sekundært af hvad du finder relevant og interessant, samt hvad der lige nu ligger ‘øverst’ i hjernen hos dig. Der er dog nogle typer data, der har høj prioritet og derfor altid lukkes direkte ind i bevidstheden: Lyden af dit navn, lugte og din partners indikation af lyst til sex. Jeps vi er stadig styret af vores biologi.

Det er RAS’ sekundære funktion hvor der filtreres efter relevans og interesse, der er interessant for Loven om tiltrækning. Her er tre eksempler på RAS i aktion:

  1. Når du begynder at interessere dig for en bestemt type bil, begynder du helt automatisk at se mange flere af netop den type bil omkring dig. Det betyder ikke at der lige pludseligt er flere af dem. Det betyder at RAS nu lukker data om lige præcis den type bil ind i din bevidsthed.
  2. Hvis du er bange for edderkopper, og derfor tænker en del på dem når du er steder, hvor de kan forekomme, så ser du ALLE de edderkopper der er tilstede, hvorimod én der ikke har denne fiksering på edderkopper, ikke lægger mærke til dem. I dette tilfælde hjælper RAS dig til at være opmærksom på det, du mener kan true din overlevelse (frygt skaber også tiltrækning).
  3. Når en kvinde begynder at tænke på at hun godt snart vil have børn, begynder hun at se gravide overalt. Der er formentligt ikke lige pludselig så mange flere gravide omkring hende. Det er RAS der filtrerer anderledes, fordi det nu er graviditet, der er vigtigt og interessant.

Denne funktion finder du i alle livets oplevelse. Heldigvis kan du, til en vis grad, selv bestemme hvad der skal slippe igennem filteret. Det gør du primært ved at du fokuserer og bruger tid på det, du ønsker mere af. Det kan du gøre ved at bruge tid på at beskrive dine mål – eller du kan gøre det ved at visualisere dem som Rhonda Byrne foreslår i Hemmeligheden (underbevidstheden tænker primært i billeder).

Sådan bruger du RAS til at nå dine mål:

nlpogcoach.dkI princippet virker RAS nærmest omvendt af ideen om Loven om tiltrækning. RAS ‘trækker’ nemlig ikke den ønskede oplevelse til dig. RAS kan trin-for-trin vise dig vejen til den. Resultatet er det samme! Du har pludselig en præcis indre GPS, der kan hjælpe dig til at realisere dine drømme:

  • Du starter med at sætte et defintivt mål og fokusere på det. For at RAS skal kunne forstå budskabet er det vigtigt, at målet er formuleret positivt i nutid – som om det allerede ER sket. SE det som værende allerede realiseret og læg mærke til hvor godt det føles.
  • Vær opmærksom! Såsnart du har defineret dit mål definitivt og kan se det for dit indre blik, begynder RAS at vise dig de første åbninger i retning af dit mål. Det kan være i form af de første ideer til handling, mennesker der kan hjælpe, bøger du kan læse, kurser du kan tage osv. Vær opmærksom på alle handlingsorienterede tanker om målet.
  • Begynd at tage de skridt, du bliver opmærksom på, du kan tage! RAS kan kun vise dig åbningerne. For at komme i retning af dit mål må du gå igennem dem. Derefter vil du se de næste åbningen osv. Brug hver dag tid på at fokusere på hvordan det ser ud når målet er nået og mærke det. Så vil RAS guide dig sikkert igennem alle de bump og bakker der kan være på vejen. Hold blikket på målet…

“If you are feeling good it is because you are thinking good thoughts.” (Rhonda Byrne)

I virkeligheden er dette den mest naturlige måde at gå efter sine mål på! Tror du fx at mennesker som Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft) og Mark Suckerberg (Facebook) kendte alle trinene i processen? Nej selvfølgelig ikke! De vidste formentligt ikke engang fra starten af hvor store deres projekter ville blive. Men de har alle haft en værdi om at ekspandere og gøre det bedre, og hver gang de så en åbning mod det bedre, så gik de igennem den åbning. I NLP kalder vi denne strategi for Excellencemodellen.

Hvis du dagligt aktiverer RAS på denne måde, og du derefter hele tiden er opmærksom på de ideer, der dukker op i din bevidsthed, og går igennem de døre der åbner sig. Så har du fat i en vigtig del af hemmeligheden.

En helt tredje model som også matcher kvantefysikken perfekt er Loven om Sympatisk Resonans. Den siger at du synliggør omkring dig, det du selv er i resonans med. Det vil sige at dét, du fokuserer på (retning) og føler (vibration), er dét du bringer i svingning og dermed til eksistens. Dette er den sande spirituelle lov bag Loven om Tiltrækning.

OBS: Har du lyst til at dele dette indlæg på din Facebook så brug kommentarfeltet længere nede. Har du lyst til at dele det på LinkedIn, så klik på LinkedIn knappen øverst til højre i indlægget.


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.