For nogle år siden havde jeg en klient som havde svære kroniske smerter efter en trafikulykke. Hendes indledende spørgsmål var ‘Kan NLP afhjælpe mine smerter?’
På det tidspunkt havde jeg nogle år tidligere taget min NLP Practitioner hos Neuro Energetics i USA, og i den sammenhæng lært nogle spændende teknikker som måske kunne hjælpe. Mine mentorers udgangspunkt var at der er ikke noget, vi ikke kan arbejde med, så hvorfor ikke give det et shot…
Fysisk smerte opleves vidt forskellig fra person til person, og den kan fylde meget eller lidt, afhængig af personens generelle livskvalitet. Endvidere kan smerten være en budbringer om at der enten er noget galt, eller at man er på vej i en forkert retning. Dette er vigtigt at have i baghovedet, når man skal hjælpe mennesker af med smerter.
“You can have anything you want in life, if you pay attention to what you want. But if you don’t pay attention to what you want, you pay with pain. And the pain is your inder self’s way of telling you to pay attention to what you want…” (Huna philosophy on pain)
Det første vi gjorde var at begynde at afgrænse oplevelsen af smerte – hvor og hvornår hun havde den, og hvor og hvornår hun IKKE havde den. Dette var for at vise hende, at det ER muligt for hende IKKE at have smerten! Jeg har til dato endnu ikke oplevet nogen, som selvom de sagde de altid havde ondt, ikke havde væsentlig mere tid UDEN smerte end MED smerte. Dette er vigtigt fordi vi i NLP betragter tiden uden smerte som en ressource.
Så oversatte vi smerten fra at være en følelse til at være et billede. Her startede jeg med at stille spørgsmål til smertens karakter; om det er en dunken, en trykken, en brænden eller en stikken, hvorefter jeg spurgte ind til smertens visuelle kvaliteter. Dette hjælper klienten til at SE smerten snarere end at FØLE den. Tilsidst bruger vi ‘kædeankre’ til flytte billedet af smerten UD af kroppen til et mere hensigtsmæssigt sted.
Spørgsmålet er om kroppen på denne måde kan lære, IKKE at føle en konkret smerte? Yes, det kan den afgjort! Det har man kendt til i mange år når folk er i trance. Helbreder teknikken selve skaden? Sommetider virker det faktisk som om den gør. I denne klients tilfælde havde kirurgerne år tilbage lappet hende sammen så godt de kunne, så der var jo ikke længere noget galt – bortset fra smerten som altså ødelagde hendes livskvalitet (men smerte kan ikke måles så hun var teknisk set erklæret rask).
Efter 4-5 sessions hvor vi arbejdede på smerter forskellige steder i hendes krop, fortalte klienten at hun nu var smertefri næsten hele tiden (hvor hun til at starte med kun var smertefri i hvile). Hendes arbejdsplads som betalte for behandlingen syntes at det var herligt at se hende lyse op og begynde at trives igen – og det syntes hun også selv.
Den fulde teknik til mental smertelindring lærer du på din NLP Master, men fundamentet for den – submodaliteter og kædeankre – lærer du allerede på din NLP Practitioner. Du kan også finde en beskrivelse af teknikken i bogen ‘Mere Inspiration‘.
Speak Your Mind