Forstå dine følelser bedre med NLP

Har du nogensinde tænkt over hvordan vi mennesker, på nogle få sekunder, kan gå fra afslappet ro til frygt for at noget forfærdeligt er sket – uden at noget i omgivelserne har ændret sig?

Lad os lave et praktisk tankeeksperiment for at se hvordan sind og krop virker sammen: Forestil dig at du skærer en dejlig frisk citron i glinsende skiver og tager en af dem i munden… Mærk hvordan den syrlige saft rammer din tunge… Og mærk hvor hurtigt mundvandet begynder at komme…

Hvis du har brug for lidt mere visuel stimulering kan du klikke på billedet af citronen og se den i stort format. Uanset om du reagerer stærkest på din egen forestilling eller på billedet, så er der ikke citronsaft i din mund, men din krop TROR der er, og begynder derfor at producere mundvand.

Vi føler ikke verden, vi føler vores tanker

Den simpleste sandhed om vores følelsers natur er at vi ikke føler verden. Vi føler vores tanker. Angsten for edderkopper bor ikke i edderkoppen, den bor i den betydning, du med dine tanker tillægger edderkoppen. Angsten for nederlag bor ikke i begivenheden selv, men i den betydning, du med dine tanker tillægger den. Desværre kan dine tanker være så hurtige, at du ikke er bevidst om at du tænker dem – indtil du møder én der ved hvordan man skal spørge præcist. Og det er her NLP har en af sine største styrker.

Her er eksempler på hvordan nogle af historiens store personligheder har formuleret deres forståelse af vores tankers natur:

“Those who are free of resentful thoughts surely find peace….” (Budda)

“The soul becomes dyed with the color of its thoughts…” (Marcus Aurelius)

“Our life always expresses the result of our dominant thoughts…” (Søren Kierkegaard)

“Great men are they who see that spiritual is stronger than any material force – that thoughts rule the world…” (Ralph Waldo Emerson)

“Change your thoughts and you change your world…” (Norman Vincent Peale)

“All feelings derive and become alive, whether negative or positive, from the power of Thought…” (Sydney Banks)

I NLP er denne forståelse så fundamental at vi oftest ikke behøver at tale om den. Vi kan nemlig altid, ved at stille de rigtige spørgsmål, få klienten til at føle de følelser, de siger er det, der ude i livet holder dem tilbage. Også selvom de omstændigheder, de siger, de frygter, slet ikke er tilstede. På den måde lærer vi vores klienter – mens vi hjælper dem med nogle af deres problemer – om vores følelsers natur.

Konklusionen er at der sikkert er noget derude, vi kan kalde virkelighed, men at vores oplevelse af den er så farvet af vores tanker og følelser, at vi ikke har den ringeste idé om hvor tankerne stopper og virkeligheden begynder. Med det i baghovedet er lykken aldrig længere væk end en ny tanke.

Klik her hvis du også ønsker at lære, at stille de rigtige spørgsmål.

OBS: Har du lyst til at dele dette indlæg på din Facebook så brug kommentarfeltet længere nede. Har du lyst til at dele det på LinkedIn, så klik på LinkedIn knappen øverst til højre i indlægget.


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.