Du har hvad der skal til

I NLP siger vi at ‘mennesker har de ressourcer, de skal bruge for at opnå de resultater, de ønsker’, men hvordan kan det være sandt? Og hvad betyder det så når fx. offentlige ledere taler om ressourcesvage mennesker? Findes de?

brainpowerNår vi i NLP taler om ressourcer taler vi ikke om faglige færdigheder men om fundamentale tilstande som beslutsomhed, følelsen af at ´jeg kan hvad jeg vil’ eller en stærk ‘Yes-følelse’ m.m. Kort sagt, de indre ressourcer som ligger bag udviklingen af alle de ydre (og vi ved du har dem hvis du bare én gang, ét sted, har følt dem).

Vi har alle hørt historier om mennesker som er lykkedes trods alle odds. Denne sommer så jeg fx. en artikel om en pige som havde fået at vide af sin folkeskolelærer at hun ikke ville kunne gennemføre gymnasiet. Men det kunne hun og fordi hun valgte at lægge en meget stor indsats i sit studie, tog hun sin studentereksamen med topkarakterer. Et eller andet sted i forløbet mobiliserede hun en kraftfuld tilstand af ‘det skal han fandeme ikke bestemme…’, og det bragte de nødvendige faglige ressourcer i spil.

“All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them…” (Walt Disney)

Eller historien om fodboldspilleren Simon Kjær, som indledende, da han som teenager spillede for FC Midjylland, måske nok viste gode evner men som efter sigende var både doven og arrogant (citat: forfatteren Rasmus Ankersen). Men som alligevel efter et besøg hos en sportspsykolog som hjalp ham til at fokusere, begyndte at arbejde mere målrettet med sit spil, og endte med at blive den højst betalte danske spiller nogensinde. Måske var hans erkendelse undervejs ‘at hvis jeg ikke tager det her alvorligt nu, så spilder jeg mit talent og når ikke mine drømme med fodbolden…’.

At vi alle har alle de ressourcer vi skal bruge, handler derfor ikke om at vi alle – på stedet – skal kunne løfte de tungeste vægte og bestå de sværeste eksamener. Det betyder at hvis du kan drømme om det, så kan du også finde og udvikle de nødvendige ressourcer i dig selv. Sommetider kræver det hjælp fra en udeforstående der kan se dine ‘blinde vinkler’ og hjælpe dig med at fjerne de blokeringer, der hindrer dig i at bruge dine ressourcer optimalt.

Hvis der endelig skulle mangle noget, så er det viden om hvordan vi bruger den nøgle, der kan sætte vores ubegrænsede ressourcer fri. Vi har den selv, men sommetider kan en anden nemmere se hvor nøglehullet er, og hjælpe os med dreje nøglen.

Og nej, der findes ikke ressourcesvage mennesker. Vores fundamentale ressourcer er emotionelle tilstande som kroppen skaber ved hjælp af universelle kemiske stoffer, der findes i os alle. Hvis du nogensinde har følt det, kan du føle det igen fordi din krop kender opskriften…

“People who are unable to motivate themselves must be content with mediocrity, no matter how impressive their other talents… (Andrew Carnegie)


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.