Mange tror fejlagtigt at de er nogle ‘sølle mennesker’ hvis ikke de kan motivere og lede sig selv igennem alle slags projekter – også selvom de igen og igen har fejlet med selvsamme projekter.
Men sandheden er at især i projekter som handler om ændring af livsstil, har vi brug for mere end et stærkt ønske om forandring. Vi har også brug for et eksternt supportsystem i form af en coach eller et team, der kan fastholde os i projektet – når vi undervejs glemmer vores ‘hvorfor’.
Problemet er at vi ikke kan stole på intern motivation i forbindelse med langsigtede projekter, især ikke hvis ønsket om forandring primært er motiveret af at bevæge sig væk fra noget problematisk (hvilket fx. ønsket om ændring af livsstil næsten altid er). Sandheden er nemlig at selv små fremskridt væk fra problemet ofte betyder at motivationen falder tilsvarende.
“Individual commitment to a group effort is what makes a team work, a company work, a society work, a civilization work…” (Vince Lombardi)
Her får du to forskellige scenarier som symboliserer et projekt hvor du er alene, og et projekt med coaching. Udgangspunktet i både scenario 1 og scenario 2 er 100 personer, der gerne vil tabe sig 20 kilo:
Scenario 1:
Vi giver hver af de 100 personer nøglen til et stort topmoderne træningscenter med alle tænkelige fasciliteter, hold og instruktører. De kan træne individuelt med vægte og maskiner, og de kan tilmelde sig alle tænkelig hold som poweryoga, boksning og spinning m.m.
Budskabet er: Kom så meget du har lyst til, og hvis du får brug for hjælp, så spørg instruktører eller de forskellige holdledere.
Hvor mange af de 100 personer i dette scenario tror du har tabt de 20 kilo efter et år? Hvor mange af dem tror du vil holde deres nye vægt fremover?
Scenario 2:
Forestil dig at vi lægger små sedler med alle tænkelige træningsformer ned i en tryllekunstners høje sorte hat. Så lader vi én af de 100 personer trække en tilfældig seddel i hatten. Hvad trækker han? Det er rigtigt, han trak taekwondo! Det er nu bestemt at alle 100 personer skal træne Taekvonde for at tabe de 20 kilo.
Næste trin er at vi samler de 100 personer og fortæller dem om reglerne for projektet: Vi træner halvanden time mandag, onsdag og fredag. Desuden får hver deltager en times coaching med deres personlige træner om ugen, hvor de kan tale om og finde løsninger på individuelle udfordringer.
Hvis en deltager melder afbud til en træning (eller bare ikke kommer) så ringer hans/hendes personlige træner og minder dem om deres mål og deres ‘hvorfor’. I nogle tilfælde tager træneren endda hjem og henter personen. Desuden er der masser af fælles opmuntring og anerkendelse for hver kilo der smides undervejs i processen.
Hvor mange af de 100 personer i dette scenario tror du har tabt de 20 kilo efter et år? Hvor mange af dem tror du vil holde deres nye vægt fremover?
Jeg har i årevis fortalt denne historie og stillet folk spørgsmålene. De fleste mener at kun en ganske lille procentdel af personerne i det første scenario vil have tabt de 20 kilo efter et år, mens hovedparten af personerne i den andet scenario vil have gjort det.
Konklusion: Denne viden praktiseres som en selvfølge i gruppeterapi, mande- og kvindegrupper, alkohol- og narkoafvænning, ambitiøse salgsafdelinger, skoler osv. Tip: Når du ønsker fundamentalt at ændre livsstil eller nå til et højere niveau af performance, så få/skab dig et eksternt supportsystem. Det gør ikke nødvendigvis alting nemmere, men det gør at du når dine mål!
Hvad tænker du om dette? Skriv en kommentar…
Del gerne dette indlæg ved at bruge kommentarfeltet nederst (Facebook) eller ved at bruge en af knapperne øverst (Facebook, Google+, Twitter og LinkedIn).
Speak Your Mind