Slip af med skadelig stress med NLP

Stress er et tema der stadig skrives om mange steder, og det er vel også tæt på sandt at det koster samfundet en storebæltsbro om året i sygefravær og tabt arbejdsfortjeneste.

stresswomanHer er lidt om hvordan NLP på en unik måde kan hjælpe dig med, at elliminere nogle af de mest forekommende kilder til stress:

Sagen er at stress akkumuleres gennem timer, dage, uger og måneder. Den bygges ofte op af mange små og store begivenheder som gradvist gør dig mere og mere sårbar, og som til sidst ender med at vælte hele læsset. Vi kalder disse begivenheder for ‘triggere’ (eller i dette tilfælde ‘stresstriggere’) fordi de automatisk sætter gang i tanker og følelser som bidrager til stress.

I NLP hjælper vi dig på mindst to måder. Den ene handler om at du lærer at nulstille dit stressniveau, ved at aktivere kroppens naturlige ‘antistressfunktion’ ved hjælp af selvhypnose eller meditation (se længere nede). Derved kan du altid slappe af og restituere når du har brug for det. Den anden måde handler om at hjælpe dig med at omprogrammere virkningen af de mest nedbrydende af dine stresstriggere.

En trigger er noget du ser eller hører i den ydre verden (typisk noget nogen gør eller siger (eller ikke gør eller ikke siger)), som automatisk får dig til at føle utryghed, angst, irritation, vrede, afmagt, mindreværd eller lign. Alt sammen noget der er med til at opbygge stress, både psykisk og fysisk stress.

I NLP kalder vi den type oplevelser for en ‘kapring’ af nervesystemet, fordi det ofte sker så hurtigt, at vi ikke oplever at have kontrol over det (og vi kan ikke ‘bare’ tage os sammen). Heldigvis kan vi med NLP ændre reaktionen på triggeren, så vores nervesystem ikke længere kapres af uønskede tanker og følelser.

Selve ‘omprogrammeringen’ af en trigger er en særdeles effektiv teknik i tre trin. Først identificerer vi hvad det præcist er der trigger dig, i hvilke sammenhænge det sker, og hvad du føler når det sker. Så adskiller vi det der sker i det ydre (som du ikke har kontrol over) fra det der sker i det indre (som du har kontrol over). Tilsidst udfordrer vi holdbarheden af reaktionen og opdager næsten altid, at den ikke længere holder…

Når du har fået omprogrammeret tre, fire eller fem af dine stresstriggere, begynder din hjerne typisk selv at omprogrammere resten. Derefter bliver dit liv hvad stress angår, bedre og bedre for hver dag der går…

Indtil da får du her nogle ideer til hvad du selv kan gøre, for at mindske stress og øge din fysiske og psykiske robusthed:

  1. Lær meditation eller selvhypnose: Meditation er den direkte vej til aktivering af kroppens naturlige antistressfunktion og fysisk og psykisk restituering. Jeg foreslår at du bruger audioprogrammet Slap Af – og styr din stress bedre som er udviklet specielt til både at lære dig at slappe dybt af og til at omprogrammere dine stresstriggere (se link under referencer).
  2. Lær at sige nej: Det meste af det vi accepterer i vores liv er ligegyldig støj som er med til at skabe stress, men som på den lange bane ikke betyder noget. Sig nej til flere opgaver på jobbet. Sig nej til mere foreningsarbejde i privatlivet. Sig nej til alt andet end det der betyder allermest for dig. Nej er afgjort det vigtigste ord i denne tid, som er så fyldt med distraktioner.
  3. Få søvn nok: For lidt søvn gør dig lige så farlig i trafikken som en ulovlig alkoholpromille! Kender du oplevelsen af at have sovet dårligt eller slet ikke, og at de fleste tanker i løbet af dagen derfor kommer til at handle om, at finde et sted at sove? Folk der sover mindst otte timer i døgnet er beviseligt mere produktive (måske fordi din stress også nulstilles når du sover godt).
  4. Spis sundt og tag tilskud: Der er ikke nogen tvivl om at sund kost og gode tilskud øger vores fysiske og psykiske robusthed. Desværre er moderne mad så degenereret at den ikke længere kan dække vores behov. Derfor skal du tage omega-3 som styrker din hjerne, hjerte og immunsystem og ekstra vitaminer, mineraler og antioxidanter (sig til hvis du har brug for en anbefaling).

Kender du nogen der taler om eller lider af stress? Brug knapperne øverst på siden til at dele indlægget på de sociale medier. Og hvis du har lyst, så skriv en kommentar…


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.