Personlig udvikling med NLP

Denne artikel handler om fundamentet for NLP. Den indre udvikling du oplever, når du begynder at tilegne dig teknikkerne og især attituden af nysgerrighed bag.

livetsreglerFundamentet er formuleret i en række principper for samvær og kommmunikation kaldet NLP-forudsætninger. Vi kalder dem forudsætninger fordi de er udgangspunktet for vores opfattelse af os selv og andre:

1. Kortet er ikke territoriet
Vores nervesystem bearbejder og filtrerer vores oplevelser i forhold til vores personlige overbevisninger og værdier. Denne forståelse giver dig større accept af andre menneskers udgangspunkt – og en villighed til at spørge i stedet for at antage.

2. Betydningen af din kommunikation er lig med det respons du får
Hvis vi igen og igen kommunikerer på samme måde, uden at få det ønskede resultat, så er det resultat vi får, det vi ønsker! Din accept af denne forudsætning giver dig større ansvarlighed i din kommunikation.

3. Mennesker har de ressourcer de skal bruge for at opnå de resultater de ønsker
Når vi i NLP taler om ‘ressourcer’ taler vi mest om emotionelle tilstande. Ideen er at når du har det godt med dig selv, så fungerer alting bedre for dig – også adgangen til dine faglige ressourcer.

4. Enhver adfærd er motiveret af en positiv hensigt
Alt hvad vi gør – selv de mest destruktive adfærdsmønstre – søger at udrette noget godt for os. Når du forstår dette, forstår du også hvorfor gode mennesker sommetider gør dårlige ting.

5. Modstand er tegn på utilstrækkelig pacing
Din evne til at skabe kontakt med andre er altafgørende for hvor lydhøre de er overfor dit budskab. Derfor er den evne noget af det vigtigste vi træner i NLP.

6. Alt hvad vi opnår er resultater
Alle resultater vi kan gentage (eller fastholde) kræver en mårettet indsats – også dem vi ikke kan lide. I NLP accepterer vi at en hovedpine, en depression og en angst (m.m.) er resultater – og udforsker derfor de indsatser der ligger bag.

7. Det mest fleksible element vil have mest indflydelse
Verbal og nonverbal kommunikation er en vigtig fællesnævner for succes med mennesker. Derfor træner vi i NLP disse færdigheder på mange forskellige inspirerende måder.

8. Hvis det du gør ikke virker, så gør noget andet
Hvis det du gør, på et givent område af livet, ikke virker, så er ALT hvad du kan finde på BEDRE end det som ikke virker (ALT)! Så lad os lege med tanker om hvad vi kan gøre anderledes…

9. Respekter andres model af verden
Når du forstår at alle mennesker opfatter tingene vidt forskelligt, og du ved at vi alle har det vi skal bruge, så giver det en naturlig form for respekt for andres model af verden.

10. At leve er at lære
Når du lever med attituden af nysgerrighed (og sommetider undren) kan du ikke undgå at lære nyt hver dag. På den måde lever du op til dit formål som menneske…

Hvad mener du om disse 10 principper? Hvilke kan du bedst lide og hvilke kan du mindst lide? Skriv en kommentar…


Tilmeld dig her og få Ebogen 'Din Personlige Vej til SUCCES' (værdi 139,-) gratis:

Om Pete Andersen

Pete Andersen er internationelt certificeret Life Coach, NLP-træner og forfatter til flere bøger og CD’er om udvikling og succes. Han har været selvstændig med egen kursus-, coaching-, og forlagsvirksomhed det meste af sit liv. Se mere på peteandersen.dk

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.